Sanat! - Euran toiset kirjallisuuspäivät

Kauttuan Klubi - Sanat! - Euran toiset kirjallisuuspäivät

Kauttuan Klubi
lauantai 22.4.2017
Mistä 10:00
sunnuntai 23.4.2017
Aikeissa 17:00
Kauttuan Klubi
FinlandKauttuaSepäntie 327500
Näytä kartalla
60 osallistuja
Euran SANAT! - kirjallisuuspäivät 22-23.4.2017
Toista kertaa järjestettävä kirjallisuustapatuma kutsuu kirjoittajat ja lukijat sanojen äärelle Euran Kauttuan historiallisiin maisemiin. Tapahtuman järjestävät Euran kunta, Taiteen edistämiskeskus, Kirjoittajayhdistys Manu Forte ry sekä Nuoren Voiman Liitto. Vuoden 2017 teemana on menneisyys, historian toiset äänet, tarinat, muistot ja folklore. Tapahtuma on osa Euran Suomi 100-vuoden juhlaa. Tapahtuman suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

LAUNTAI 22.4
Tapahtumapaikka: Kauttuan klubi, Sepäntie 3

klo 10.30: Lasten ja lastenmielisten ohjelma - PIENI LUKUHETKI MAITOKOPILLA iloitsee kevään tulosta ja uudesta suomalaisesta lastenkirjasta. Kirjailija Aira Savisaari lukee juuri ilmestynyttä kirjaansa Ponku, Peetu ja rikotun repun keissi. Saippuakuplia ja ilmapalloja! Huom paikka: Maitokoppi Kyöpelin lähellä, Sepäntie 4.

klo 12-13 Kirjailija Ville Hänninen: Keskipäivän miehiä –teoksesta, haastattelu ja keskustelu
Ville Hännisen Keskipäivän miehiä (Art House) on sävyiltään henkilökohtainen mutta perspektiiviltään poikkeuksellisen laaja teos eri aikakausien suomalaisista taiteilijoista ja heidän kohtaloistaan. Suomen vaiheista piirtyy uudenlainen kuva: emme ole vain kirjallinen vaan myös kuvallinen kansa. Yhteistä historiaa ja ihmisten arkea ovat muokanneet eri vuosikymmenten kirjankannet, lehtikuvitukset ja pilapiirrokset siinä missä sittemmin muistomerkeiksi jähmettyneet kansalliset merkkipaalutkin.
Ville Hänninen (s. 1976) on kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut lukuisia teoksia erityisesti sarjakuvan ja kirjallisuuden historian alueelta. Viimeksi häneltä ovat ilmestyneet Keskipäivän miesten lisäksi Hjalmar Löfving -elämäkerta Setä Pim-Pom ja sota-ajan sarjakuvia ja pilapiirroksia kartoittanut Sarjatulta! (Jussi Karjalaisen kanssa).

klo 13-14 Kirjailija Juha-Pekka Koskinen: Matkalla ajassa, menneisyydestä nykypäivän kautta tulevaan, haastattelu ja keskustelu
Ajat muuttuvat mutta muuttuuko ihminen? JP Koskinen on kirjoittanut romaaneja, joissa tapahtumat sijoittuvat niin menneisyyteen, nykypäivään kuin tulevaisuuteenkin.


Näytä lisää
klo 14-15 Kirjailija J.S. Meresmaa ja kirjailija Tapio Koivukari: Paikallishistorian tutkiminen fiktion kirjoittajan näkökulmasta, haastattelu ja keskustelu
Miten paikallishistoria ja paikallistarinat ruokkivat kirjailijan mielikuvitusta? Missä kulkee toden ja fiktion raja? Kuinka todellinen historia ja maisema siirtyvät fiktiiviseen maailmaan kirjailijan mielikuvituksen läpi?

klo 15-16 Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila: Niin lähellä, niin kaukana: tuntematon 1920-luku, haastattelu
Miten kirjoittaja eläytyy Suomen 1920-lukuun? Se ei ollut pelkkää jazztyttöjen muotia tai Tulenkantajien urbaania sykettä. Suomi oli vuosikymmenen alussa ollut itsenäinen vain pari vuotta. Moderni teki tuloaan, mutta sen vastustus oli suuri. Euroopassa oli sekavat olot suursodan kaadettua vuosisataisia valtakuntia ja rakenteita. Inflaatio söi keskiluokan varallisuutta. Kommunismi pelotti, kansalliset liikkeet nousivat. Kaivattiin selkeää sotilaskuria ja vahvaa johtajaa. Tuntuuko tutulta? Moni asia oli kuitenkin niin toisin kuin nyt, että sitä on vaikea kuvitella. Kirjailijan täytyy kuitenkin pystyä siihen.

klo 16-17 Kirjailija Paula Havaste: Muinaisen Suomen tarinat – faktasta käyvää fiktiota, haastattelu
Mikä voi olla totta, kun tarinan aiheena on 1100-luvun Suomi, josta ei edes arkeologisia löytöjä ole kuin vähän. Mistä löytää tietoa siitä, miten esiäitimme ja –isämme todella elivät arkeaan? Ja miksi on tärkeää, että vaikeuksista huolimatta romaanikirjailijankin täytyy pitää tiukasta faktasta kiinni? Paula Havaste on kirjoittanut entisaikojen Suomeen sijoittuvia historiallisia romaaneita, joista viimeisimpänä 1100-luvun lopulle sijoittuva Vihat-sarja.

klo 17-18 Kirjailija Mike Pohjolan esitys Miksi Turku paloi?
Turun palo vuonna 1827 on Pohjoismaiden suurin kaupunkipalo. 7/8 kaupungista tuhoutui. Mutta kukaan ei tiedä, miksi Turku paloi. Paitsi Mike Pohjola...

klo 18-19 Kirjailija Mikko Kamula: Mytologiasta proosaksi, haastattelu ja keskustelu
Millaisia työvaiheita vaaditaan, jotta ikivanhat kansanuskomukset ja myytit saa puettua nykyaikaisen kaunokirjallisuuden asuun? Mitä kaikkea mytologia pitää sisällään? Millaisia ovat suomalaisille tyypilliset uskomukset ja tarinat? Näihin ja muihin kysymyksiin pohdiskelee vastauksia Mikko Kamula, jonka esikoisromaani Ikimetsien sydänmailla aloittaa 1400-luvulle sijoittuvan muinaisten suomalaisten mielenmaisemaa valottavan historiallisten romaanien sarjan.

klo 19-20 Satakuntaa sadan vuoden sanoin – draamallinen esitys
Esitys kulkee läpi satakuntalaisen maiseman ja ihmisluonteen, ilojen ja surujen. Jotakin pysyvää ja ikiaikaista, jotain virran viemää ja tuomaa. Leppeä sukellus satakuntalaiseen kirjallisuuteen sadan vuoden ajalta, kolmen nuoren satakuntalaisen teatterintekijän esittämänä. Esityksen ohjaa Porin Teatterin näyttelijä Katariina Lohiniva, ja esiintyjät ovat satakuntalaiset Marju Kauppinen, Taina Silkkola ja Vesa Kivinen. Porin Teatterikerho tuottaa esityksen yhdessä Satakuntaliitto / Suomi 100 Satakunta ja Taike / Porin sivutoimipisteen ja sanataiteen läänintaiteilija Karoliina Suoniemen kanssa. Esitys kuuluu valtakunnalliseen Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaan

Kirjallinen iltaklubi
Kauttuan Klubi, sisäänpääsy 10e
Ohjelma alkaen klo 20, illan juontajana runoilija Nina Rintala. Illan ohjelman tuottaa Manu Forte ry.
*Mika Peltonen soittaa omaa tuotantoaan biisilyriikkaa.
*Runoilijat Mervi Kariniemi, Kaisa Sovero, Tuula Seikkula, Raija Ääri sekä Markku Koivisto ja Marko Valvee. Myös yllätysesiintyjät mahdollisia! Lava on vapaa!
*Trubaduuri Jukka Hynninen esittää Kirsi Kunnaksen kääntämää Federico Garcia Lorcan runoutta.


SUNNUNTAI 23.4
Ohjelmapaikka: Kauttuan klubi, Sepäntie 3

klo 14- 15 Kirjailija Anna Kortelainen: Tosi tarun kainalossa ja päinvastoin: faktaa ja fiktiota Viipurista, haastattelu
Viipuri, historian transit-halli ja ei-kenenkään-maa, on jättikokoinen ihmiskoe, joka on käynnissä tälläkin hetkellä. Kumpi juurruttaa ja sopeuttaa meitä paremmin, tieto vai tietämättömyys, data tai mielikuvitus? Mikä tehtävä on Viipuri-tietokirjallisuudella, entä Viipuri-fiktiolla? Anna Kortelainen on kirjoittanut Viipurista kumpaakin ja pohdiskelee toden ja tarun suhdetta "vaihtoehtoisten faktojen" aikakaudella. Hänen uusin romaaninsa Siemen (Tammi, 2016) sijoittuu kesän 1942 ja nykyhetken Viipuriin.

klo 15-16 Kirjailijat Janne Mäkitalo, Juha Jyrkäs, Harri Veistinen ja Tuomas Keskimäki, keskustelu:
Paikan, kotiseudun ja historian merkitys kirjoittamisessa. Euralais- ja raumalaislähtöiset kirjailijat keskustelevat siitä, miten oman kotiseudun merkitys on näkynyt kirjoittamisessa. Missä ovat kirjojen juuret ja kirjojen mielenmaisema? Saako oma historia äänen kirjallisessa tuotannossa?

Huom! Muutokset ohjelmassa mahdollisia.

KIRJOITTAMISEN TYÖPAJAT TAPAHTUMAVIIKONLOPPUNA!
Kaikille avoimet kirjoittamisen työpajat tapahtumaviikonloppuna
Klo 10 – 13 la-su. Huom. kurssi edellyttää osallistumista molempina päivinä!
Kurssit eivät vaadi ennakkotaitoja, kiinnostunut asenne riittää.
Kurssin hinta 50e/viikonloppu. Ammattikoululaisille ja lukiolaisille maksuton!
Ilmoittaudu 20.4.2017 mennessä läänintaiteilijalle:

1) Sanataideopettaja Outi Lähteenlahti: Elämän tarinan jäljillä – omaelämänkerrallisen kirjoittamisen työpaja
Haaveiletko omaelämäkerrasta tai vaikkapa isoäitisi elämän tallentamisesta kirjoittamalla? Tule hakemaan inspiraatiota ja virikkeitä elämän tarinan jäljittämiseen. Työpajassa kirjoitetaan omien muistojen virittämänä pieniä tekstejä ja keskustellaan niistä. Ei ennakkotaitovaatimuksia.

2) Kirjailija Paula Havaste: Historiallisen romaanin kirjoittamistyöpaja
Miten tehdä uskottavaa fiktiota historiasta, ja missä kulkee fiktion ja faktan raja? Harjoituksia faktan elävöittämisestä ja keskustelua tiedonhankinnasta sekä rajankäynnistä keksityn ja todellisen välillä.

3) Kirjailija Mervi Heikkilä: Fantasiaa kansanperinnemausteilla – kirjoittamisen työpaja
Haaveiletko kirjoittavasi fantasiaa? Onko mielessäsi täysin eri maailma olioineen ja uskomuksineen vai tuotko arkitodellisuuteen yliluonnollisia elementtejä, kenties vaikkapa kansanperinnettä? Työpajassa teemme novelliharjoituksia, pohdimme uskottavan fantasian piirteitä ja mahdollista on myös työstää omaa, pitkää fantasiatekstiä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SANAT! - OFF-ohjelmistossa:
*RAIJA ÄÄRI: Kuvia ja veistoksia – SUOMALAISIA MYYTTEJÄ JA TARINOITA - TAIDENÄYTTELY
KAUTTUAN RUUKINPUISTOSSA KLUBIN KELLOTAPULISSA
*Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme (Eurantie 18) on tapahtumaviikonloppuna auki la 22.4. klo 10-18 ja su 23.4. klo 11-18. Sisäänpääsy 4e/aikuiset.
*Alvar Aallon suunnittelema upea Terassitalo on tapahtumaviikonloppuna auki klo 11-18 molempina päivinä. Osoite: Alvar Aallontie 4, asunto 3, pysäköinti Tallinmäelle, sisäänpääsymaksu 5 € (käteisellä).
*Taiteilijakoti Tuiskassa Vesa Juuselan Ex libris- näyttely, Annette Juuselan Kirjaihmisiä -näyttely sekä Tuiskan omat taidekokoelmat. Myös mahdollisuus kahvihetkeen. Tuiska avoinna Terassitalon aukioloaikoina.
*Tapahtumaviikonloppuna 22. ja 23.4.2017 klo 11 opastettu kävelykierros Ruukinpuistossa, lähtö Kauttuan Klubin pihalta, maksu 5 € (käteisellä), kesto n. 1 tunti. Järj. Alasatakunnan Oppaat ry

Tapahtumaviikonlopun aikana maukasta lounasta myyvät Kauttuan klubi (Sepäntie 3) sekä persoonallinen Aallon Jokisauna (Sepäntie 1)!
Kauttuan Klubilla tarjolla lauantaina tarjolla lounas ja kahvipöytä ja illalla Ruukin sapaspöytä.
Sunnuntaina tarjolla brunssi ja iltapäivällä runsas kahvipöytä.
Jokisaunalla molempina päivinä runsas salaattilounas, a 15e.

Majoitusta voit tiedustella myös molemmista paikoista:
Kauttuan Klubi: tai puh. 050-5183680
Jokisauna: , puh. 040-7153505
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Näytä rakkautta.

Anna like!

Kiitos.

Kuten jokainen haluaa help paljon.

Kiitos.