Tuhat muistoa Käpylästä -haaste

Käpylä, Tampere - Tuhat muistoa Käpylästä -haaste

Käpylä, Tampere
keskiviikko 20.2.2019
Mistä 8:00 Aikeissa 23:59
Käpylä, Tampere
FinlandTampere
Näytä kartalla
15 osallistuja
Haastamme kaikki (Tampereen ) Käpylästä muistoja omaavat jakamaan ne muiden kanssa tässä Facebook -tapahtumassa. Tuhatta muistoa tavoitellaan, saa mennä ylikin! Osallistumalla tapahtumaan sitoudut jakamaan tapahtuman sivulle vähintään yhden muiston Käpylästä 20.2.2019 mennessä. Asukasyhdistys täyttää silloin 70 vuotta ja Käpylä on alueena 104 -vuotias. Sitoudut myös noudattamaan tapahtuman ohjeita, jotka on pyritty laatimaan terveen maalaisjärjen mukaisiksi ja noudattamaan tekijänoikeuksia ja yksityisyyden suojaa ja muita lakeja.

Matka on tarkoitus. Haasteen tarkoituksena ei ole ainoastaan kerätä talteen muistoja Käpylästä, vaan myös edesauttaa kohtaamisia ja hyviä elämyksiä yhteisestä kokemuspohjasta muistelemalla, jakamalla ja kommentoimalla. Joku ehkä havahtuu jostakin. Moni jakaa vähän, kaikki saavat paljon. Paljonkin saa jakaa.

Kun haaste päättyy, esitämme parhaat palat yhdistyksen 70 v juhlissa keväällä 2019. Otamme toki koko aineiston talteen tuleville sukupolville, tavalla tai toisella. Haasteen aikanakin kaikki materiaali on julkista. Ehkä jatkamme tarinaa, aloitetaan ensin ja katsotaan miten etenee. Ilman sinua emme kuitenkaan onnistu. Haaste alkaa nyt, tervetuloa osallistumaan!

Yleisiä ohjeita:

Sinun ei tarvitse olla Käpylän entinen tai nykyinen asukas. Riittää, että olet viettänyt Käpylässä aikaasi tavalla tai toisella, ja että koet muistosi Käpylästä jakamisen arvoiseksi. Facebookissa esiinnyt omalla nimelläsi. Yli sataan vuoteen ja tuhansiin ihmisiin mahtuu paljon jakamisen arvoisia muistoja.

Muisto voi olla omasi, tuttavasi tai sukulaisesi. Voit toimia myös teknisenä avustajana niille, joilla ei ole Facebookia ja jotka haluavat osallistua haasteeseen. Nyt sinulla on siis syy ottaa yhteyttä vanhaan ystävään yhteisen Käpylän muiston jakamiseksi. Tyypillisesti muisto on kuva, mutta se voi olla tarina, lehtileike, video, äänitallenne, julkaisu tai oikeastaan mikä vain Käpylään liittyvä historiallinen tieto. Pienimmillään se on yksi lause. Muisto voi olla sinulle pieni, mutta jollekin suuri ja erityisen koskettava. Niinpä kannustamme jakamaan pieniäkin arjen muistoja ja asioita, nehän ovat elämää Käpylässä ne. Kannustamme jakamaan myös tuoreita muistoja, nekin vanhenevat vuosikymmenten saatossa. Varsin uusikin tieto saattaa olla esim. uudelle asukkaalle merkityksellinen.

Toivomme, että muistot liittyisivät vain erityistapauksissa yksittäiseen ihmiseen. Yhteistä etua palvelee paremmin johonkin ajan hetkeen, tapahtumaan, ilmiöön, ryhmään, tapaan, asian tilaan, taloon, katukuvaan, pihapiiriin ja muihin sen tyylisiin liittyvät muistot. Esimerkiksi valokuvat yksityisen talon sisältä eivät tätä toivomusta herkästi täytä, ellei kyseessä ole esim. ompeluseuran kokous tai vastaava. Perhealbumit pysykööt siis perhealbumeina. Ulkona otetussa kuvassa voi sen sijaan olla kiinnostava tausta, vaikka kuvan asiat tai ihmiset eivät olisikaan katsojalle tuttuja. Pyydämme välttämään muistoja, jotka eivät liity erityisesti Käpylään. Valokuva vain vanhasta autosta ei palvele tapahtuman tarkoitusta, mutta auto 70 -luvulla Käpytiellä on jo aivan eri asia. Ymmärrät varmaan, muistoja Käpylästä.

Kun julkaiset muistoa, pyydämme pientä saatetta eli vastauksia kysymyksiin ’milloin', ’missä’, ’miksi' ja ’mitä/kuka’. Voit esittää myös kysymyksiä päässäsi pyörineisiin arvoituksiin, ehkä joku tietää vastauksen ja jakaa sen kommenteissa. Eli yksi Facebook julkaisu (’nosto’) on joko muisto tai kysymys, joihin molempiin toivomme runsasta ja rikastavaa kommentointia. Odotamme myös positiivista otetta, hyvien tapojen noudattamista sekä kunnioitusta, onhan muisto on sellaisenaan muistelijan totuus. Alatyyliä tai loukkauksia emme suvaitse, poistamme asiattomasti käyttäytyvät tapahtumasta.

Näytä lisää

Tapahtuman osallistujaluettelo on julkinen, saatatpa löytää jonkun vanhan tuttusi joukosta. Tapahtuma itsessään on luokiteltu myös julkiseksi, koska haluamme varmistaa mahdollisimman suuren osallistumisen. Niitä kiinnostaa, joita kiinnostaa ja muita ei voisi vähempää kiinnostaa. Tuhat muistoa syntyy, kun tuhat jakaa yhden muiston tai yksi tuhat. Yhden totuus ei ole koko totuus, siksi toivomme runsasta osallistumista ja hyviä hetkiä kaikille yhdessä ja erikseen!

Ohjeita kuvien tekijänoikeuksista ja yksityisyyden suojasta:

Noudatamme samaa ohjetta kuvien julkaisuun kuin ’Tampere vanhoissa kuvissa’ Facebook -ryhmässä, jossa on yli 21000 jäsentä. Perustamme sinne uuden ’Käpylä’ -albumin, jonne siirrämme parhaat kuvat ellet itse sitä tee. Aivan tiivistetysti, omia kuviaan saa julkaista, kunhan niistä ei koidu kenellekään vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Tämän tulkinta on aina harmaalla alueella, käytäthän siis harkintaa. Maalaisjärkinen ohjenuora on kuvitella itsesi kuvaan samoissa olosuhteissa, pahoittaisitko mielesi vai olisitko iloinen löytäessäsi kyseisen kuvan? Yritetään olla pahoittamatta mieliä. Mutta jos niin käy, voit ilmiantaa muiston, jolloin tapahtuman järjestäjä käsittelee asian ja todennäköisesti poistaa muiston.

Pyydämme, että jaat kutsun sellaisille ihmisille, joiden arvelet olevan kiinnostunut tästä haasteesta.

-Käpylän asukasyhdistys-
_____________________________

Tampere vanhoissa kuvissa -ohjeet ovat tässä alla. Sovellamme näitä soveltuen osin:

Ohjeita tekijänoikeuksista ja ryhmästä
HANNU KEPPOLA·26. MAALISKUUTA 2014
Valokuvaamalla luotu kuva voi saada suojaa kahdella eri tavalla: Valokuvateoksena tai valokuvana. Valokuvan suoja-aika on lyhyempi kuin valokuvateoksen.

Valokuvan suoja-aika on 50 vuotta valokuvan ottamisvuoden päättymisestä ja valokuvateoksen 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Valokuvateos on valokuvaamalla tai valokuvaamiseen verrattavin tavoin valmistettu teos. Valokuvateoksina suojataan ne valokuvat, jotka ylittävät teoskynnyksen, eli valokuvan on teossuojaa saadakseen oltava itsenäinen ja omaperäinen.
Tässä on siis lainsäädännössäkin veteen piirretty viiva.
Kansankielellä:
- Jos Sinulla on vanha kuva, joka on ammattivalokuvaajan tai siihen verrattavan selvästi taiteellisiin tarkoituksiin tehty eli käytännössä taideteoksena myytäväksi tehty työ, sillä saattaa olla tuo pitkä suoja.
- Jos Sinulla on vanha kuva, joka on yli 50 vuotta vanha, se on vapaasti jaettavissa.
- Jos kuva on ”oma", saat myös tietysti ihan itse päättää sen julkaisemisest täällä kuvan iästä riippumatta.

Ryhmä on avoin ja jokainen vastaa omista kuvistaan ja kommenteistaan. Ylläpito ei tule moderoimaan keskustelua eikä poistamaan kuvia, elleivät ne ole ryhmän sisältöön ja tarkoitukseen sopimattomia. Tähän luottamusperiaatteseen kuuluu, että ryhmän jäsenet esiintyvät omilla oikeilla nimillään.
Toivomme, että vaikka kuvat saattavat herättää poliittisia, uskonnollisia tai muuten vakaumuksellisia tunteenpurkauksia, niin täällä keskustellaan vain kuvien herättämistä faktoista ja muistoista. Ei siis aatteellisista mielipiteistä, koska silloin liikumme tulenaralla alueella ja se ei ole tämän ryhmän tarkoitus. Pelkästään tekstimuotoiset keskustelut ylläpito poistaa, kun esimerkiksi esitetty kysymys on ratkaistu. Tavoite on, että seinällä ja kansioissa on ainoastaan kuvia ( vast.) ja niitä koskevia keskusteluja.

Sivustolla ei sallita mainoksia. Poikkeus on lisätietolähteiden antaminen, esimerkiksi kuvien sisältöä tukevan kirjallisuuden, museotoiminnan tms. kertominen.
Kuvien kohdalla kannattaa myös muistaa, että internet on ”vapaa” maailma. Käytännössä myös lataamasi kuvat ovat vapaasti käytettävissä. Tämä toimii toki myös päinvastoin. Periaatteessa muualta löydetyt kuvat pitäisi linkata sivullemme. Käytännössä tiedämme, ettei sellainen sivusto toimi, koska
se on esimerkiksi mobiililaitteilla todella hankala käyttää.

Yritetään siis noudattaa lakien ja asetusten henkeä ” niin tarkkaan kuin on välttämätöntä ja niin joustavasti kuin mahdollista”. Siirretyn kuvan kohdalla se tarkoittaa ainakin kuvalähteen kertomista. Vanhoissakin kuvissa on vähintäänkin kohteliasta kertoa myös kuvaaja, jos nimi
on tiedossa. Jos joku perustellusti tulee vaatimaan kuvan poistamista, se tehdään kuvan
lataajan ja ylläpidon yhteispäätöksenä.
Toistaiseksi " vanhaksi " hyväksyttävän kuvan rajana on vuosi 2000. Toki esimerkiksi verrokkikuvat saavat olla uusiakin. Vanhoja Tampereeseen liittyviä esineitä varten on oma kansionsa. Nämä kuvat saavat tietysti olla uusia,
Yritetään pysyä Tampere-aiheessa, mutta ei naapurikuntia tai muita menneen ajan kuvia toki pois rankata ellei materiaalia aivan riesaksi asti kerry.
Tilanne on siis kuvien oikeuksien osalta hieman epämääräinen, mutta pidetään
järki takin repimisessäkin, niin hyvin meillä menee.
Nautitaan menneistä ajoista, nautitaan muistoista !
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Näytä rakkautta.

Anna like!

Kiitos.

Kuten jokainen haluaa help paljon.

Kiitos.